V I E R

Vieren in deze tijd? Wat valt er te vieren dan? Misschien in jouw beleving weinig of niets? Wellicht kun jij pas vieren als je nieuwe kleding hebt, een diploma gehaald, die date hebt gescoord. Je vakantie gehaald of groter… als er nergens meer onrecht heerst.

Waarom dan toch vandaag het woord ‘vreugdevol’ dat centraal staat? Op de weg naar Pasen zijn we rozenzondag gepasseerd en daarbij hoort de oproep ‘verheugt u’. We zijn namelijk halverwege de vastenperiode en dus bijna bij Goede Vrijdag en Pasen. Een moment in de wereldgeschiedenis om te herdenken en vieren!

Niet omdat er geen narigheid en verdriet meer is. Hoe dan? Vieren omdat de Bijbelse vreugde een plek mag krijgen in ons leven, denken en spreken.

Op allerlei plekken vind je het woord ‘vreugde’ terug en vaak niet in een moment van rozengeur en maneschijn. Vaak juist midden in de moeite en het duister. Juist in die momenten beseffen de Bijbel schrijvers dat de vreugde die ze ervaren groots is en niet van aardse zaken komt.

Dat het een vreugde is die zo vol is van genade. Vol is van leven. Vol van liefde die wil je delen met de mensen om je heen door een lied, dans of feestmaal. We zoeken aardse uitingsvormen voor iets wat ons verstand te boven gaat. Die vormen leren we van de Joodse feesten via Debora en Mozes, David en door Jezus.

Hoe bijzonder dat het Pesachmaal dat de Israëlieten vieren niet gevierd werd toen ze vrij waren maar juist nog middenin de slavernij van Egypte zaten. Het vieren was het startsein van de bevrijding. Hoe mooi dat God dit gedenkmoment voor Jezus kiest om te starten met zijn lijdensweg die uitmondt in de redding en bevrijding van alle mensen. Wat een feest dat wij dat nog steeds mogen vieren met het avondmaal!

Het moedigt mij aan om in alles vreugde, blijdschap en vieren te ontvangen. Het te plaatsen in de Bijbelse context van een bovenmenselijke vreugde en overvloed. Het gaat om Gods vreugde die in mij is. Door zijn Heilige Geest. Die we hebben ontvangen in het sterven en opstaan uit de dood met Jezus.

Voel ik dan altijd blijdschap en heb ik altijd iets te vieren? Nou eerlijk gezegd is het voor mij soms best zoeken! Maar ik merk dat het zoeken altijd weer beloond wordt. En wanneer je zoekt en vindt… is je vreugde alleen maar voller. Groter dan wanneer het als vanzelf op me af komt waaien. Vaak mis ik het dan juist… gaat het aan me voorbij.

https://youtu.be/fcG9HApTC_Q The Joy of the Lord – Rend Collective

Dus ik bid om een opmerkzaam hart en oog. Dat verlicht wordt door hét Licht voor de wereld! De Liefde ziet die werkelijkheid werd en wordt door ons allemaal heen. Dan is mijn vreugde; die ontmoeting op straat! Het warme bed of die liefdevolle knuffel. Het vertrouwen van een collega of de openheid in een coach gesprek.

Wat heb jij om ‘vreugdevol’ over te zijn juist midden in de duisternis en door de dalen heen!? Deel je ervaring met #vuljelevenmetliefde

Ik bid je een vreugdevol hart toe middenin je moeiten. Lieve groet Maria 💎

Bijbelgedeelten die je hierbij kunt lezen: Nehemia 8 – Psalmen – Jesaja – Handelingen 14 – 1 Petrus.

Your Royale Blood – Rend Collective

Gepubliceerd door

coachjebrein

Coaching voor kinderen, tieners, pubers en volwassenen. Gericht op leren, grip op je eigen keuzes en plannen. Welkom bij coach je brein!

Eén gedachte over “V I E R”

Reacties zijn gesloten.